Un nou blog de tehnologie

Din păcate nu citesc bloguri de tehnologie românești. Tot ce mi-a trecut prin cale a fost plin de tâmpenii comerciale, menite să atragă vizite și nu vizitatori :). M-am săturat de penibilismul celor care scriu articole doar de dragul de a atrage vizite ca să obțină contracte de publicitate și de agențiile și clienții care plătesc bani buni pentru acele cifre ce nu reflectă în niciun caz calitatea conținutului și fidelitatea cititorilor.

În fine, încep să schimb subiectul că mă enervez, mai ales că, acum, sunt fericit. Fericit că, așa, oarecum întâmplător am intrat pe Blog Initiative și am văzut această provocare, să discutăm despre un blog de tehnologie, mai exact blogdetehnologie.ro .

Prima impresie a fost super. Trăim în ”era wide-screen” și totuși multe site-uri își înghesuie conținutul pe mijloc sau laterale și nu profită de ecranul meu mare și frumos, unde intră mult spațiu și poate ajunge la mine mult conținut. Când am intrat pe site și am văzut acel design simplist și plăcut la vedere, acele featured articles care nu sunt un slideshow enervat ci sunt puse pe tot ecranul meu (repet, mare și frumos 🙂 ) am zis, da, așa mi-ar plăcea să văd mai multe site-uri. Ah, mă unge la suflet să nu văd spațiu mort prin stânga și dreapta (apropo,  fără legătură la subiect, știați că Iphone nu face poze Wide screen, nu poți schimba asta..say what?! telefon wide-screen cu poze pătrate, wow, you go for it Iphone).

Nicio gaură neagră în stânga și dreapta :)

Nicio gaură neagră în stânga și dreapta 🙂

O altă chestie care mă depărtează de un site, blog, whateva’, sunt reclamele excesive. Noi trăim, mai ales când vorbim de site-urile românești între două extreme. Internauții care nu vor reclame deloc pe site-uri și au clasicile ”fraiere, de ce nu folosești Adblocker” și proprietarii de site-uri care toarnă reclame cu găleata. În primul rând, dragi utilizatori de Adblocker, dacă de azi, toată lumea ar folosi Adblocker, cel puțin jumătate din site-urile pe care le folosiți cu drag s-ar închide într-o lună. Dacă folosești Adblocker, și nu dai disable la un blog, site pe care-l urmărești des, te ajută, îți este de folos, are reclame puține și nu enervante, atunci ești un mare căcănar. Pentru că, îmi cer scuze, dar dacă acel site îți dă ție ceva, de ce nu dai și tu înapoi?! Nu zic să dai click pe reclame, ci, să le lași să fie, nu știi când, poate, vezi o ofertă interesantă, o promoție la un produs pe care vroiai să-l cumperi, etc. Așa, și cel care face conținut câștigă o pâine.

Dar m-am depărtat de la subiect și nu asta era ideea, ideea e că momentan nu sunt reclame pe blogdetehnologie.ro și nu m-ar deranja să fie, atâta timp, cât se păstrează limita decenței și eu, cititorul nu sunt mai agasat de reclame decât de articol.

Pe partea de design, nu prea am ce reproșa, îmi place foarte mult, e pe gustul meu ca să zic așa. Totuși, ca o sugestie, eu unul, aș pune numele autorului, acea coloană din stânga la finalul articolului, are mai mult sens și în stânga aș pune altceva, altă bară. Uite o poză ca să fiu mai explicit (Paint for the win!!!):

Nu știu, pentru mine are mai mult sens așa, datele autorului și tagurile la final de articol. Nu mă interesează autorul, sau subiecte similare dacă nu ajung la finalul articolului, iar, acel spațiu poate fi folosit pentru altceva. Chiar ar fi tare să ia în considerarea sugestia mea cei ce fac parte din proiect, iar dacă nu fac modificarea, aș fi curios să aflu de ce. (mersi anticipat 🙂 ).

Tot prin zona de pragmatism. Pe prima pagină, dacă vreau să citesc un articol, când pun săgețica pe articol, apare buton ”citește” dar și 3 butoane de share pe rețele de socializare. Păi stai puțin, eu nu dau share la articole pe care nu le-am citit încă, cred că e de ajuns butonul de share din cadrul articolului, mai ales când, sunt destul de apropiate aceste butoane și pot da click din greșeală pe Facebook și să mă frustreze treaba asta. Eu unul aș scoate de tot butoanele de share de sub ”citește”, dar dacă nu e cazul, măcar faceți mai mare distanța dintre ele:

citeste-final

În continuare, alte cuvinte de laudă: DIACRITICE!!!! iei, se folosesc diacritice, un + pentru asta. M-am mai agitat eu cu treaba asta și ați fi surprinși să vedeți câte site-uri mari nu folosesc diacritice. Inapți, în contextul în care Google Fonts face treaba asta foarte ușoară și, cititul articolelor se face cu mai multă ușurință când ai diacritice.

Din ce am văzut pe blog scrie Mihai Stescu, inginer. Îmi place cum scrie și cum abordează subiectele. Sper ca pe viitor să se alăture mai multe persoane proiectului, îmi place să văd diversitate, autori diferiți, care au idei diferite, abordează în mod diferit și asta face parte din farmecul pe care-l caut eu la un site.

Despre conținut nu pot spune prea multe, având în vedere că nu am urmărit bloguri de tehnologie românești, ce găsesc acum pe site mă mulțumește, poate alte sugestii voi avea pe parcurs, după ce va trece ceva timp de când voi fi fost cititor al blogului.

Mult succes și felicitări!

This entry was posted in MainC. Bookmark the permalink.

One Response to Un nou blog de tehnologie

  1. Pingback: Blogdetehnologie.ro a fost examinat de vreo 27 de băieți și fete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *