Poate nu mai suntem pasivi

Una din problemele mari ale României, din punctul meu de vedere ar fi pasivitatea noastră ca și cetățeni.

oameni-pasivi

Nu vorbesc neapărat de spiritul civic, ci pur și simplu de bun simț sau chiar de pasivitatea în fața încălcării drepturilor noastre, de clienți, de cetățeni, de mai știu eu ce.

Voi încerca să prezint câteva situații:

  • să zicem că este un Gigel care bate fetele, le agresează, dar niciuna nu are curaj să meargă la poliție, așa Gigel ăsta continuă și fraierește și nenorocește alte fete. Am mai văzut la știri, cazuri în care abia după ce o persoană își face curaj apar și înca alte 5-10 persoane cu mărturii. Ok, aici e mai complicat, poliția în general nu prea rezolvă cazurile și de multe ori sunt în cârdășie cu infractorii. Totuși, dacă nu ai ajuns să ai de a face cu un mafiot sau o persoană influentă te poți folosi de media pentru a forța mâna poliției și a autorităților în general. Dacă cineva face rău cronic, cel mai bine ar fi să întrerupi tu șirul.
  • am văzut femeie bătută destul de bine în stradă de unu 2×2 metri, eram în mașină, nu poți interveni în astfel de situație pentru că riști să fii și tu bătut, dar poți suna la poliție, ceea ce am și făcut. Totuși a fost trist să văd destui oameni care treceau pe lângă femeia bătută și nu făceau nimic. Este și un experiment dacă nu mă înșel, un artist din New York, mai demult a stat bătut, ”plin” de sânge în stradă și nimeni nu a intervenit.
  • mi-am făcut o asigurare de călătorie pe Emag. Acolo unde trebuia să pui adresa nu mergea să treci în câmpul ”numărul străzii” decât cifre, nu și litere, deși sunt sute de adrese care au numărul 1A, 2A, etc. I-am sunat, pentru că ”știu eu” asiguratorii ăștia, ți-ar da țeapă și pentru o literă. Răspunsul lor a fost că oricum nu contează adresa trecută, să pun doar cifra, fără literă. Le-am zis, ok, nu contează, dar puteți modifica asta. ”-A, da, o să transmit colegilor”, dar așa, șocat, adică de ce aș cere eu așa ceva, pe principiul ”las’ că merge așa”. Bineînțeles, nu au transmis nimic, am trimis acum o sugestie la Emag, sunt curios ce iese :).
  • la mare, niște oameni (soț, soție la vreo 42 de ani, cu copil lângă, mai mic, 9-10 ani) mâncau semințe și aruncau cojile direct pe nisip. Pe bune? Nicio pungă, nimic ? Prima întrebare ar fi, cum fir’ar treci pe lângă niște idioți ca ăștia și nu le zici nimic? Le-am zis și aparent ”ce te doare pe tine bă boule” sau eu știu ce striga el, în niciun caz scuze sau mai știu eu ce, pur și simplu nu le era rușine. Bineînțeles, nu m-am lăsat așa, am văzut niște Gigei pe care scria ”responsabil plajă” și i-am povestit, indicat persoanele. Bineînțeles, mi-a zis că el e responsabil doar pentru cei care stau pe șezlonguri, picase fața, totuși s-a dus la ei, ceea ce mi-a plăcut, la urma urmei, avea dreptate, nu puteam să-i cer mai mult decât îi cere meseria. Bineînțeles că ”violenții verbali” s-au calmat la apariția ”autorităților” și dintr-o dată doar le adună acolo, că le vor strânge, că le aruncă, etc. Acum mi-a picat fisa, trebuia să-i filmez, în fine :).

Nu știu, momentan nu-mi mai vin alte exemple, ideea este următoarea, dacă vrem să schimbăm lucrurile, totul trebuie să vină de la noi. Să nu mai fim pasivi. Înțeleg, și eu am fost demoralizat și dezamăgit în multe situații în care nu am avut câștig de cauză deși ar fi trebuit, totuși, atâta timp cât suntem mulți, lucrurile se pot schimba. Nu mai acceptați servicii de proastă calitate, refuzați-le (cum geniile de la Push Design din Iași  mi-au trimis obiect handmade cu amprente de vopsea pe el și cic)

This entry was posted in MainC. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *