La guvernare

Poveste din România spune așa:

”…trebuie să-ți plătești taxele, impozitele, trebuie să respecți legea. Și Bulă, neștiutor a venit și a zis, dragă Stat, dar te rog, învață-mă, spune-mi care sunt taxele, care sunt impozitele, care sunt legile pe care trebuie să le respect. Am fost la școală, școală pe care o ai tu în grijă, dar ei nu m-au învățat, nu m-au pregătit pentru viață, pentru taxele și impozitele tale, nu țin minte să fi învățat așa ceva. Statul a zis că nu știe, că e complicat, că legea se schimbă des, că are puțini angajați, că nu e pregătit, că nu știe ce să-i zică. Și Bulă a zis, asta e.

Anii au trecut și Bulă trebuie să plătească o amendă pentru ceva ce nu știa că trebuie să plătească. Dar Bulă e fericit, Statul a inventat falimentul personal și poate declara faliment ca să nu rămână un boschetar dator ci un boschetar fără datorii.”

Ne naștem într-un sistem politic și suntem obligați să-l respectăm. Eu unul zic NU. Ar trebui să votăm ce formă de guvernare vrem și după liderii acelei forme de guvernare, așa, la 4 ani, că distracția e la fel de mare oricum.

Care-i treaba cu asta? Democrație? Pe bune, poate nu vreau asta. Mie unul mi s-ar părea normal ca o dată la 20 de ani sau acolo un barem care să fie logic pentru logistică :), să se facă un referendum vis-a-vis de forma de guvernare existentă pe teritoriul țării, la alegere dintre câteva. Facem referendum și după alegem. Ce bine ar mai fi așa, zic și eu, poate nu, dar sigur ar fi diferit. Adică, la un moment dat credeam că am ajuns la un nivel al civilizației ridicat în care am putea eradica războaie și altele, dar nici măcar nu suntem pe aproape.

This entry was posted in MainC. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *