Adblock ucide internetul

adblock

Azi vom discuta despre un lucru simplu: AdBlock. Și vreau să transmit un mesaj, un mesaj nu foarte popular printre utilizatorii de AdBlock, o opinie diferită dar care cred eu, reală: dacă nu folosești cum trebuie AdBlock, acesta poate ucide încet internetul de azi, internetul bun, internetul pe care ți-l dorești tu.

Într-o lume în care afișarea reclamelor este slab reglementată și probabil va fi în continuare la fel pentru ceva timp, dai peste site-uri care pun reclame cu bun simț dar și de site-uri care peste noapte parcă, au decis, că rolul lor în lume nu ar mai fi să ofere ceva benefic ci să fie casa reclamelor, ce găsești pe xyz.zyt ? Eh, nimic special, doar reclame.

Așadar, ești invadat (mai ales dacă obișnuiești să urmărești filme sau seriale online) de reclame enervante și pop-uri și bannere și sunete și orice poate fi stresant. Și ca și mine, exasperat, îți instalezi AdBlock. Totul bine și frumos, nu?

NU. Pentru că tu ai instalat AdBlock pentru site-urile enervante dar lași AdBlock activat peste tot, inclusiv pentru site-urile care nu aveau reclame enervante, doar nu stai acum să blochezi doar anumite site-uri pentru reclame, nu? Apropo, în cazul în care nu știai, poți alege să dai ”disable” pentru anumite site-uri, mai exact să vezi reclame pe unele site-uri.

De ce ai face așa ceva? Internetul are la bază un concept simplu, acela de ”sharing”, în care toți contribuim la internet și internetul nu poate exista fără noi. Dacă vrei să-ți cumperi un telefon, cauți pe net o recenzie, citești comentariile utilizatorilor, nu? Acum vreau să te întreb ceva, de câte ori ai lăsat o recenzie pentru un produs cumpărat, un comentariu, ai votat niște stele acolo ? Sper să fie măcar o dată (și nu doar ca să te plângi de un produs, de obicei cam asta face lumea, lasă o recenzie doar când are o problemă, de aceea, recomandarea mea este să analizați mult un produs înainte să-l luați, să nu vă speriați de recenzii proaste, majoritatea vor avea recenzii proaste) și atunci e bine. Dar dacă nu ai scris nicio recenzie, nu ai lăsat niciun comentariu nu e bine, asta dacă te folosești la rândul tău de recenzii și comentarii, dacă nu, asta e, stai liniștit :). Cum ar fi dacă toți ar fi ca tine și nimeni nu ar mai scrie recenzii ?

Să trecem la următorul nivel. Site-urile sunt împărțite în două categorii, gratuite și plătite. Tu alegi ce vrei, în funcție de calitatea pe care o găsești și cea pe care o cauți.

Ne îndreptăm atenția către site-urile gratuite, bloguri, diferite site-uri nișate de unde tu primești anumite informații. Dacă e gratuit nu înseamnă că în spatele acelui site nu se muncește, nu se investește și mai ales nu se cheltuiesc niște bani. Și ce face acest site ca să supraviețuiască sau chiar să realizeze profit? Pun reclamă pe site, reclamă decentă, anunțuri text sau bannere dar care nu te stresează și care te lasă să-ți faci treaba pentru care ai venit pe site. Ei bine, tu ai AdBlock și va avea și prietenul tău, și prietenii prietenilor și așa mai departe și ajungem în situația în care vor începe să dispară site-uri de calitate pentru că efectiv vor merge pe minus și efortul depus nu va merita.

Bineînțeles, internetul nu dispare așa ușor dar fără să-ți dai seama vei avea parte de conținut de proastă calitate și în cel mai bun caz va trebui să plătești pentru conținut de calitate. Așadar, dacă avem AdBlock activat pentru orice site nu ne furăm noi propria căciulă ?

Vloggeri mulți crează conținut pe YouTube și chiar dacă majoritatea fac acest lucru din pasiune (de unde și conținutul așa de interesant), unii ajung să renunțe la job și să-și urmeze pasiunile, deoarece câștigă bani din reclamele de pe YouTube. Dar acest lucru nu mai este posibil într-o lume a AdBlockului, mulți vor renunța când vor avea nevoie financiare mai mari pentru a se angaja sau a lucra mai mult. Nu încetiniți progresul doar pentru că vă enervează câteva reclame.

Bineînțeles, AdBlock a început să fie din ce în ce mai popular și cei care sunt afectați -webmasterii -reacționează. Deja nu mai poți accesa unele site-uri dacă ai AdBlock activat. Am citit că Google afișează reclame fără ”Skip ad” celor care au AdBlock activat (deși se zice că e doar un bug, tind să cred că ăsta poate fi un răspuns) dar nu trebuie să ajungem acolo.

Ce ziceți 🙂 ?

This entry was posted in MainC. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *